StuCom:  ondersteuning voor studie en communicatie voor de opbouw, 	vernieuwing, eenheid en zending van de Kerk
/\  home

  Nieuwe bewegingen en gemeenschappen
in de katholieke Kerk


Brochure    Via deze pagina zijn kerkelijke bewegingen en nieuwe gemeenschappen te vinden die binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland actief zijn.

Klik hier voor het overzicht van namen en websites (0314 op www.stucom.nl).

Zestien van deze bewegingen en gemeenschappen, die onderling zeer verschillend zijn in spiritualiteit, gerichtheid en omvang, staan beschreven in de introductiebrochure die ze samen publiceerden in 2008. Deze brochure staat onder 0115 op www.stucom.nl. De bewegingen en gemeenschappen die daar later bij kwamen (en andere aanvullingen en wijzigingen) zijn ook via 0115 te vinden.


Overleg Nieuwe Bewegingen

Vertegenwoordigers van deze bewegingen ontmoeten elkaar tweemaal per jaar in het Overleg Nieuwe Bewegingen, samen met de bisschop die namens de bisschoppenconferentie het contact onderhoudt. In 2015 hebben ze hun doelstellingen, werkwijze en samenstelling beschreven in 0412.
Voor werkers in het basispastoraat en categoriaal pastoraat organiseren ze het Pastoraal Congres.


Contact via het secretariaat: kees@stucom.nl


Meer

In 2000 formuleerden het Overleg Nieuwe Bewegingen twee teksten waarmee ze zich presenteren: 0016 Gegroeid in de 20ste eeuw, over de ontstaansgeschiedenis en eigenheid en 0017 Bewegingen in de Kerk, over de ontwikkeling van de officiële r.-k. kerkelijke uitspraken inzake de nieuwe kerkelijke bewegingen.
De Congregatie voor de geloofsleer in Rome publiceerde in 2016 het document Iuvenescit Ecclesia, 0413, met fundamentele uitspraak over het charisma van de stichters van nieuwe gemeenschappen. 0432 gaat over: Wat heeft 'Iuvenescit ecclesia' te zeggen aan kerkelijk Nederland nu?

Het Vaticaanse Dicasterie voor leken, familie en leven houdt een steeds verder groeiende internationale lijst bij van erkende bewegingen en gemeenschappen die een internationale spreiding hebben. Bisschoppen kunnen zo nodig nieuwe gemeenschappen in hun eigen bisdom officieel erkennen.

Meer op 0220 en de hele rubriek Nieuwe kerkelijke bewegingen, met bovenaan 9004 een inhoudelijke toelichting, getiteld: Overzicht, plaats en omschrijving van nieuwe bewegingen.
Deze pagina is bijgewerkt
18 april 2019
 

www.stucom.nl