StuCom:  ondersteuning voor studie en communicatie voor de opbouw, 	vernieuwing, eenheid en zending van de Kerk
/\  home

  Nieuwe bewegingen en gemeenschappen
in de katholieke Kerk


Brochure 
Open deze folder
open deze folder
  Via deze pagina, te vinden via www.nieuwebewegingen.nl, zijn kerkelijke bewegingen en nieuwe gemeenschappen te vinden die binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland actief zijn.

Overzicht van namen en websites: 0314 op www.stucom.nl.

Deze bewegingen en gemeenschappen, die onderling zeer verschillend zijn in spiritualiteit, gerichtheid en omvang, staan beschreven in een introductiebrochure uit 2008 en de aanvullingen daarop, zie 0115.


Overleg Nieuwe Bewegingen

Vertegenwoordigers van deze bewegingen ontmoeten elkaar tweemaal per jaar in het Overleg Nieuwe Bewegingen, samen met de bisschop die namens de bisschoppenconferentie het contact onderhoudt. In 2015 hebben ze hun doelstellingen, werkwijze en samenstelling beschreven in 0412.
Voor werkers in het basispastoraat en categoriaal pastoraat organiseren ze periodiek een Pastoraal Congres, waarvan inleidingen, video's en geluidsbestanden als blijvend inspirerend materiaal te vinden zijn via www.pastoraalcongres.nl www.pastoraalcongres.nl.


Contact via het secretariaat: kees@stucom.nl


Meer

De deelnemers aan het Overleg Nieuwe Bewegingen zijn aanspreekbaar op de Gedragscode Pastoraat van de Bisschoppenconferentie en in contact met het Meldpunt grensoverschrijdend gedrag.
In 2000 formuleerden het Overleg Nieuwe Bewegingen twee teksten waarmee ze zich presenteren: 0016 Gegroeid in de 20ste eeuw, over de ontstaansgeschiedenis en eigenheid en 0017 Bewegingen in de Kerk, over de ontwikkeling van de officiële r.-k. kerkelijke uitspraken inzake de nieuwe kerkelijke bewegingen.
De Congregatie voor de geloofsleer in Rome publiceerde in 2016 het document Iuvenescit Ecclesia, 0413, met fundamentele uitspraak over het charisma van de stichters van nieuwe gemeenschappen. 0432 gaat over: Wat heeft 'Iuvenescit ecclesia' te zeggen aan kerkelijk Nederland nu?

Het Vaticaanse Dicasterie voor leken, familie en leven houdt een steeds verder groeiende internationale lijst bij van erkende bewegingen en gemeenschappen die een internationale spreiding hebben.

Meer op 0220 en de hele rubriek Nieuwe kerkelijke bewegingen, met bovenaan 9004 een inhoudelijke toelichting, getiteld: Overzicht, plaats en omschrijving van nieuwe bewegingen.
Deze pagina is bijgewerkt
11 maart 2022
 

www.stucom.nl